Blacy Smiley - Silly

Wednesday, December 3, 2008

One Litre of Tears

1 litre of tears AKA 1リットルの涙 (Ichi Rittoru no Namida)

Nak kongsi cerita ngn korg ttg cita drama jepun yang aku tgk….One litre of tears ni kisah benar sorg budak yang nama Ikeuchi Aya AKA Aya muda lagi baru je 15 tahun….Dia ni jenis yang aktif, cergas dan cerdas x kira la dlm bidang ko kurikulum atau pelajaran…Dia ni jenis yang happy go lucky..pastu dia ni jenis yang suka lari…hehehe..dah lari jatuh..mula2 aku pun heran jgk apsal la bdk ni lari2 pastu jatuh…

Nak di jadikan cerita, satu hari tu dia jatuh smpi teruk jgk la lukanya…then bila bw g hospital dah brapa kali cek n doctor masih nak pastikan betul2, dia kena uat lagi pemeriksaan…then last2 dr bgtau dia disahkan mengidap penyakit spinocerebellar ataxia iaitu sejenis penyakit yang menyerang bahagian blkg otak iaitu cerebellum dimana pesakit yang mengidap penyakit ini akan mengalami gangguan dari segi pergerakan, percakapan, menulis atau makan……

Fyena nak ajak korg melihat cm ne Aya dan keluarga serta kawan2 ni melalui hidupnya dengan tabah walaupun terpaksa berdepan dengan penyakit begini….Penuh dengan suka duka n kita akan turut belajar tentang erti persahabatan yang begitu indah dalam drama ini.

Kisah ini di hasilkan mengikut apa yang terdpat dalam diary yang di tulis oleh Aya sehingga dia x mampu nak menulis lagi….Aya menghembuskan nafas nya yang terakhir ketika usia nya 25 tahun….Impian Aya Cuma 1 iaitu ‘untuk hidup’…

Message drama ini ialah “Just being alive is such a lovely and wonderful thing."

p/s: mmg best r cita ni...bg semangat kat fyena supaya jgn cpt give up n terima diri seadanya n hargai lah org di sekeliling kita.... ( nanes je tgk drama ni wpun x paham apa yg dorg ckp sbb x da translater eng tp klu dah nanes tu mksdnya leh hayati la drama ni....)
 

Episod yang ada dlm simpanan fyena ada 11 episod tp ada episod 12 SP...x jumpa lagi...
Fyena bg korg tgk episod 1st jek k.....
Aya n Haruto Asou (Ryō Nishikido) 
dorg mmg rapat....kira nak kata best friend ye ....kapel pun ye jgk
ni Aya lakonan Erika Sawajiri dalam 1 litre of tears
ni gambar real Aya Ikeuchi yang sebenar....



6 comments:

BuDakHutaN said...

Wah...Budakhutan JAdik urang pertama komen tentan gtajuk neh...
uuuuu...sedih cerita ni..tangkap leleh wooo... and bleh ngalir air mata...
awek nya plak..memang superb...
lakonan menjadi...
err...err... fyena ada iras iras cam tu tak? hehehe

fyena said...

ade la ckit2...ahaks....
cuma fyna tutup aurat yakni tutup rambut

Sabiah said...

selalu tgk cite(jepun@korea) xpenah tgk smp abis.

bukan ape,xsuke sedih2 ni...

hidup kena happy slalu,mcm kata akim,mental mesti kuat(hoho)

alahai,fyena ade iras2 camtu ke.betul ke?

fyena said...

bukan perlu lihat sedih nye sabiah....cerita ni ada moral of the story...kira sesuai untuk motivasi n kira mcm pembangun jiwa jgk la....

fecca said...

yup... citer neh memang sedey fyena... sy dh khatam citer neh 1 year ago.. ahahahhaa~~ byk supplier citer jepon & korea... citer sedey memang sy xminat... tp memandangkn ada "motivasi & pembangunan jiwa", so layann~~ klu nk citer lawaks, try search korean movie entitled: "the beast and beauty"... lawak sgt... buley gelak smp "gugur jantung"... ahahahah~~

HafizAdam said...

spesel takyah cari sbb dye cume mperingati cite nih balik..
ataupun boleh kate cam sinopsis cite ah..
ye laa..
dorg dulu siarkan cite tahun 1937, pastu nk mperingati pada tahun 2007..
berbaloi laa buat..
kite plak baru nk tgk straight arinih..
haha

Mencipta Masa Depan Anda Dari Masa Depan Bukan Dari Masa Silam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peristiwa Hari Ini Bermula Daripada Peristiwa Masa Lampau Dan Ianya Akan Berlanjutan Sehingga Kita Di Jemput Tuhan