Blacy Smiley - Silly

Monday, November 17, 2008

Salam Mukadimah



salam mukadimah dari fyena buat semua....
so sowie coz trus trang fyena bukan pndi sgt dlm karangan sgt ni...
dah nama bukan minat dlm karangan...
mesti korg terpikir ape kebenda nye felis catus ni????
tu ialah nama scientific kucing...hehehe
antara sebab2 fyena letak nama felis catus ni 
  1. sebab fyena asal  kuching
  2. duduk pun kat kuching 
  3. last sekali minat n suka sangat ngn kucing ni.......sbb miaw2 ni kiut bangettttttttttt......

dulu fyena byk kucing(sebenarnya kucing abg fyena tp jd kucing fyena jgk)....kucing yg ada 1st dlu nama pussy...hehehe...spesel sgt dia...coz kepala dia mcm rambut belah tengah (hehehe)...tp bila fyena jah 5 nak  pindah g bintulu fyena serah kat saudara fyena...tapi berita sedih nye bila tau dia lari dari umah (mst dia x biasa tinggal kat situ)...satu kes fyena suka pgil nama kucing double...cthnye nama dia yo, fyena pgil yoyo...hehe...nama jun fyena pgil jujun, john fyena pgil jojohn...mcm kiut je bila pgil cm tu.....

yoyo dah x da dah...jujun lari ikut kucing jantan lain...(gatai jgk jujun ni)skrg cuma tinggal sekor je lagi...jojohn.....dia jantan tp pemalu..hehe..dia jenis yg sopan santun je..klu kucing lain gaduh dia cuma jenguk je kat pintu pastu dia cuma kembangkan ekor jek.....hahaha.....nak join skali gaduh sowie la....dia ngn anak kucing pun takoooot...tp yg best jojohn ni dia la kucing pling manja sekali..........so syg dia...nak siom2 je dia...

ok...sekarang ni a bit tentang fakta kucing yang fyena ambik kat wikipidea...

The cat (Felis catus), also known as the domestic cat or house cat to distinguish it from other felines, is a small predatory carnivorous species of crepuscular mammal that is valued by humans for its companionship and its ability to hunt vermin, snakes and scorpions. It has been associated with humans for at least 9,500 years.

A skilled predator, the cat is known to hunt over 1,000 species for food. It can be trained to obey simple commands. Individual cats have also been known to learn on their own to manipulate simple mechanisms, such as doorknobs. Cats use a variety of vocalizations and types of body language for communication, including meowing, purring, hissing, growling, squeaking, chirping, clicking, and grunting. Cats may be the most popular pet in the world, with over 600 million in homes all over the world. They are also bred and shown as registered pedigree pets. This hobby is known as the "cat fancy".

Until recently the cat was commonly believed to have been domesticated in ancient Egypt, where it was a cult animal. However a 2007 study found that the lines of descent of all house cats probably run through as few as five self-domesticating African Wildcats (Felis silvestris lybica) circa 8000 BC, in the Near East.



5 comments:

Sabiah said...

yeay fyena dah ade blog.
bagus,bagus...

gambar kucing je,tuan kucing nya mana?

fyena said...

hehe..sab...
semua orang dah ada blog...
so fyena ne leh ketinggalan...
nanti la fyena kuarkan gambar fyena ek...huhu

darling elle said...

Fyena, blog fyena sgt comel!

fyena said...

huhu..kak elle...sbb fyena letak gmbr kucing....nanti nak letak banyak2 gambar katon n gmbr2 yg kiut miut ...hahaha

tunteja said...

miahahahaha pinatttt
akk x de blog lagik

Mencipta Masa Depan Anda Dari Masa Depan Bukan Dari Masa Silam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peristiwa Hari Ini Bermula Daripada Peristiwa Masa Lampau Dan Ianya Akan Berlanjutan Sehingga Kita Di Jemput Tuhan